Angående full sysselsättning

Har nu på förmiddagen haft socialdemokraternas kongress på TV:n i bakgrunden medan jag läst. Det talas vitt och brett om full sysselsättning. Det skall vara sossarnas främsta mål, och vänstern skulle säkert stämma in i denna refräng utan större förbehåll. Det låter väldigt sympatiskt, och kan säkert formas till kraftfulla slagord att slänga mot borgarpacket. Men låt oss syna begreppet full sysselsättning. Det är ett omdiskuterat begrepp. Ska vi sammanställa en lista på länder som faktiskt uppnått full sysselsättning kommer den att se ut ungefär så här:

Kuba
Sovjetunionen
Nordkorea
Albanien etc.

Att dessa länder ska ha haft full sysselsättning är såklart ett skämt, då statistiken döljt improduktiva, gravt överbemannade statliga arbetsplatser. En parallell kan dras till vänsterns sanslösa förslag på 200 000 (!) fler statliga jobb. Så ett varningens finger bör lyftas mot sossarnas stora ord om full sysselsättning.

Ekonomin utvecklas ständigt, den bransch/nisch som var lönsam igår är inte alltid ekonomiskt försvarbar idag. Arbetskraft måste förflyttas mellan dessa branscher/orter/nischer/företag så att individens arbetsförmåga och investeringar läggs där störst ekonomiskt värde skapas. Om alla har fast arbete hela tiden kan inte dessa strukturomvandlingar ske. Det skapas friktion i ekonomin. Således måste alltid en del av befolkningen vara på väg från det gamla, till det nya. I den övergångsperioden är de arbetslösa. Om vårt land vore en utopi skulle denna övergång bara ta en helg, eller den tid som det tar att skaffa spetskompentens. Och i vissa framgångsrika områden, t ex Gnosjöregionen, har så ofta varit fallet. Men politikens mål är att minska längden på denna "bytesperiod" för individen.



Jag hoppas att full sysselsättning för sossarna och vänstern innebär just att besegra långtidsarbetslösheten, inte tillfälliga omflyttningar av arbetskraft. Enligt en amerikansk forskarrapport (som så klart kan innehålla allehanda fel och brister) ligger den naturliga, effektiva arbetslöshetsnivån på så mycket som 5,2 procent. Detta skulle vara politiskt självmord att gå ut med i ett valmanifest. Men tänk om de har rätt?

Rösta på vad ni vill, men ha vissa förbehåll när ett politiskt parti lovar arbete åt alla hela tiden. Det är inte försvarbart i Nordkorea, inte heller här.

Jag har spottat ur mig inlägg på sistone, med detta lämnar jag dock över stafettpinnen för några dagar framåt!

//Peter

Kommentarer
Postat av: F

Jo inte ska man bara göra plats för hur mycket folk som helt, det måste ju finns lite krav på kunnande också. Garanteras alla jobb så minskar ju ambitionsnivån nanting

2009-10-29 @ 20:45:48
Postat av: F

På tal om jobb, fick kroken förlängt? någon som vet?

2009-10-29 @ 20:47:56
Postat av: Mattias

Nä jag har då inte hört nått, men man kan ju alltid hoppas att dom sparkar ut den där jävla slackern! Förstår inte ens hur han fick jobb där, han ljög garanterat om namnet! Karln är ganska ökänd... :P

2009-10-30 @ 00:18:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0