Dagens spratt

Så här i uppsatstider har jag flyttat in på universitetsbiblioteket. Där sitter jag med trogna kompanjoner och vi slits mellan hopp och förtvivlan minst 20 ggr om dagen.

För att undvika att vi blir riktiga slackers så har vi infört ett straffsystem som innebär att om man kommer efter kl. 9 på morgonen så måste man bjuda de andra på fika. Vi har synkat klockorna och allt. Egentligen är det en väldigt dålig regel för mig då jag är morgontrött och de andra är riktigt morgonpigga och typ uppe kl. 6 varje morgon.

I onsdags förra veckan lyckades jag komma i tid med 80 sekunders marginal, vilket retade upp dem rejält då de var säker på att jag skulle bli skyldig dem fika. För att reta upp dem lite extra så bestämde jag mig för att spela dem ett spratt imorse. Jag var ganska sen men jag kom till universitet med några minuter till godo. Innan jag gick in i bibilioteket så skickade jag ett sms till mina kompajoner som hade fått upp hoppet om fika och beklagade mig över att jag inte skulle hinna i tid. Jag lät de sedan känna segerns sötma i någon minut innan jag kom flygandes mellan bokhyllorna till tonerna av Scorpions Rock you like a hurricane och såg glädjen i deras ansikte bytas besvikelse och vrede. Ovärderligt!!! Tror dock att jag är överst på deras dödslista nu.

sStudiesalen. Bild: Pontus Lundqvist
UB:s bokhyllor

Det där om att jag kom flygandes fram mellan bokhyllorna till tonerna av Rock you like a hurricane var bara i min fantasi ;)

// F

Mina kurser

Hej igen allihopa, tankte beratta lite snabbt om mina kurser:

Negotiations (foretagsekonomi) – Ja det ar vad det later som. Vi far lasa teori om forhandlande och och sedan prova vingarna sjalva I olika rollspel. Det later flummigt men jag tror att man kommer vara en klart battre forhandlare efter detta, I alla fall I affarssammanhang. Negotiations innefattar bade game theory, psykologi och en del sunt fornuft. Och klyschan att det ar nagot man har medfott eller inte, och att man inte kan utveckla sin formaga, den far vi inte yttra hogt. Det kan bli ganska skarpa, laddade situationer aven om det bara ar pa lek, senast hangde nastan smockan I luften, men sjalv har jag kort pa en lugn, trygg och sansad stil och har varit rorande overens med mina motparter.

Lardomar an sa lange: Vikten av “anchoring” dvs att satta forsta siffran offensivt, vikten av att lyssna pa motparten, vikten av att vara hederlig, vikten av att vara palest och framfor allt vikten av att samarbeta.

Business Marketing (foretagsekonomi) – Eftersom man jus ka dra ihop en del poang I foretagsekonomi i mitt program EPF, sa passar jag pa att aven kasta mig in pa okand mark, namligen marknadsforing. For att jag tycker det verkar kul. Och de tar det ocksa. Professorn har en gedigen karriar bakom sig och tycker verkligen de tar kul att undervisa, vilket marks. Jag har gruppresentation I morgon vilket blir spannande. Resten av klassen har engelska som forstasprak och det verkar finnas manga “achievers” med hoga mal inom amnet som laser tre marknadsforingskurser samtidigt. Sa man vill inte gora bort sig. Precis som I alla kurser ar det viktigt att vara aktiv pa forelasningarna, vissa tar det till overdrift och upprepar det som andra sager.

Money, banking & The economy (nationalekonomi) – Bygger samman mikroekonomi och makroekonomi, ungefar. Har kanner jag mig mer hemma och det handlar lite mer om vanlig undervisning med professorn som gor konstpaus och sager “ouch” efter han har pratat om nagot misslyckat.

Storsta lardom: USA har enorma problem. -10 % I budgetunderskott sa det gar inte att satsa sa varst mycket mer, Obamas paket verkar inte ge sarskilt manga job (arbetsloshet 10 %), man “trycker pengar” for fullt men bankerna vill inte lana ut dem (reserverna har fordubblats pa tva ar). Handelsunderskott (och manne sviktande investeringsintresse fran utlandet?), stor skuldsattning, och, varst av allt: Republikanerna. De kommer satta stop for allt, snart ar det kongressval sa allt star I stiltje, och staten star darmed handfallen. Min egen analys: Hoj for boveln skatterna. Men nej, som att republikanerna (eller ens demokraterna) skulle kunna gora det. Iofs har Obama pratat pa CNN om att hoja skatterna for de rikaste, men gud vet om han lyckas.

Role of government in the economy (nationalekonomi)– En professor och atta elever, riktiga mysstunder skulle jag saga. Handlar om regleringar, helt enkelt.

Lardomar: USA ar sa stort att det hela tiden uppstar monopol (el, telefoni…) som vi inte riktigt har I Sverige dar man kan byta elbolag eller mobiloperator lika ofta som man byter underklader. USA ar ocksa mindre kansliga for marknadsdominans an vad europeiska domstolar ar.

 

Hoppas ni har det bra!

 

//Peeteurh Djoorgennzen


Grattis på födelsedagen!!!

Idag fyller mannen, myten, legenden 23 år! Enligt rapporter har han fått i sig ordentligt med tårta och jag har bevis på att så är fallet.


// F

 


The swedish in America

Under forsta veckan blev vi exchangers varnade for att det efter nagra veckor, efter att nyheternas behag lagt sig, skulle kunna drabbas av “cultural shocks” och bli vresiga och gnalla pa sadant som inte ar som hemma. Men inte ar det nagra stora kulturkrockar har inte:

 

-       Manga av Bostons 250 000 studenter aker och trangs pa IKEA varje host, rena hysterin.

-       Folk kommunicerar via skype

-       H&M reklamen finns overallt och butiken ar alskad med undantag for det faktum att man inte kan handla online. Min roommate Kyle sagar foretaget och undrar vilka idioter som styr det egentligen, jag bad honom fraga nagon av Stefan Perssons hundratals miljarder kronor (han hade dessutom besokt atta butiker for att hitta ett par byxor han ville ha, sa han ar val sjalv svaret pa fragan).

-       Volvo och Saab verkar vara allt annat an impopulart.

-       Folk laser Metro pa bussar och tag.

-       Teddybears och Robyn har horts stromma ut ur hogtalare.

 

Det finnes alltsa en hel del svenskt har borta. Sedan finns det sa klart forbristningar (an sa lange mest ang. Sport) men detta aterkommer jag val till senare.

 

Ha det!

 

 

//Peter


Bostonstryparens bekannelser del 2

Efter en intensiv forsta vecka kanns det skont att fa borja med kurserna. Det kan kora ihop sig lite da en kurs inom nationalekonomi kanske laggs ner och jag da maste pussla ihop ett nytt schema med en annan kurs vilket inte ar nagon kul sysselsattning, men vi far se hur det blir.

 

Vi ar ett gang pa 36 utbytesstudenter som trivs oerhort bra tillsammans och detta gang kommer tveklost vara navet i ens umgange denna termin, och det ar minsann ingen dalig deal! Som en klubb for inbordes beundran funderar vi ibland pa HUR vi kan vara sa harliga manniskor. Odmjukt.

 

Jag har, forutom kvallskryssningen tidigare, tagit en narmare titt pa Boston (i helt vansinnig hetta), det blev en lang dag med besok pa MIT och promenerande genom kokande gator, kvallen avslutades med fantastisk middag pa the cheesecake factory med en stor andel av de andra utbytesstudenterna (“the exchangers”). Visst kan man hitta en del att titta pa har de kommande manaderna, det ar sakert!

 

Har ingen AC pa rummet, sa jag hoppades pa den har stormen Earl som alla pratade om. Det blev ingen storm men temperaturen har sjunkit sa nu svettas jag inte konstant.

 

Den stora kulturkrocken an sa lange galler sport. For att forkovra mig i detta har jag gatt pa Baseball och sett Boston Red Sox forlora med 1-3 mot de forfarliga Chicago White Sox (strumpornas kamp?). Baseball ar bra underligt…som Brannboll fast utan action och fart. Matchen spelades pa anrika Fenway Park (yes, en arena som inte storforetag an fatt satta sitt namn pa!) och vi fattade ingenting. Reglerna ar inte sa sjukt komplicerade eller sa, men har sitter 40 000 manniskor i tre timmar, valdigt ofta (180 matcher per ar per lag!), och tittar pa hur den stackars slagmannen forsoker traffa bollen som kastaren (pitchern) kastar stenhart. Slagmannen lyckas nastan aldrig och nar han val gor det blir det nastan aldrig frivarv (forlat, home-run) for spelet ar gjort sa att man kan “branna” pa tre olika, busenkla satt. Poang far man bara nar en man kommer tillbaka efter att ha gjort en hel “runda”. Eftersom matchen slutade 1-3 pa tre spelade timmar kan ni sjalva rakna pa hur mycket action det ar. Men man fick sjunga allsang till “sweet Caroline” och ata massa slask i sann amerikansk anda, sa det var en intressant upplevelse.

 

En annan sak vi stor oss lite pa ar mobiltelefonin. Man ar van med att det ar jattebilligt och att SMS ar nagot man skickar massor av pa daglig basis. Men nej, det ar svindyrt och det kostar lika mycket att ta emot samtal som att ringa. Darfor mailer amerikanerna hela tiden, via sina mobile (for det mesta blackberrys eller iphones). De sager alltsa inte “jag sms:ar dig senare” utan “jag mailer dig senare” och for oss utlanningar ar mailen nagot man bara kollar en gang om dagen. Men men, det far man val ta.

 

Nedan foljer lite bilder:

Park manor south, dar jag bor

 

min bakgard

 

Downtown

 

Baseball pa Fenway Park

 

...Som min rumskompis Adam blir lite somnig av, och da ar han anda Engelsman som borde tittat pa lite kricket, en om mojligt annu segare sport?! Den leende karln ar Jacob som kommer fran Australien och sa klart garna skrattar at det gamla imperiets slagne hjalte.

Tycker det ar kul att stackars Adam verkar vara den enda engelsmannen i New England!

 

Ha det bra!

 

/Prince Peter III of Sweden


Ett anspråkslöst förslag

Jag lånar rubriken från Jonathan Swifts satiriska artikel från 1729 där han föreslog att de fattiga i Irland skulle sälja sina barn till de rika som delikatesser för att råda bot på fattigdomen.

Mitt förslag är inte lika djärvt och helt allvarligt och lyder enligt följande:

Vi träffas fredag den 3/9 på Eastern Palace och käkar den sedvanliga buffén!

Efter att middagen avnjutits, och kroppsvikten fördubblat, så letar vi oss hem till någon av oss stadsbor för att se Sverige vinna mot Ungern med 5-0!

Kvällen avrundas sedan förslagsvis med en film eller dylikt.

Några intressenter?

// F

RSS 2.0