Hemtentan from Hell!

Idag har jag suttit och kämpat med hemtentan som vi fick imorse och som ska in imorrn eftermiddag. Tentan består av 2 frågor varav en jag redan gjort. Dock är den andra frågan helt omöjlig. Det är ingen jag pratat med som ens förstår vad frågan innebär. Så här lyder frågan iaf:

"Gör en rättshistorisk analys av föreställningen om rättens föränderlighet genom att diskutera konstruktionen av individen som rättsligt subjekt med exempel från tre olika tidsperioder" 

Någon som kan ge mig lite vägledning?

//F

Döden som granne

I går kväll var det, för er som missat, en olycka med dödligt utfall bara 300-400 från mig. När jag var på väg hem från Fredrik så mötte jag ambulans och polis. Det är ju inget man direkt reflekterar över i vanliga fall, men när jag svänger in på min gata ser jag några hundra meter bort massvis med blåljus och folk som går till och från platsen. Givetvis blir man nyfiken och kollar in vad som hänt på internet och ser då att det varit en bilolycka. Kurvan dom körde av i kör jag dagligen så det kommer kännas lite konstigt att passera den nu ett tag fram över.

Ni kan läsa mer om olyckan på vk eller folkbladet.


R.I.P // Nils

Drömmer mig bort...



Ska vi inte ta och köpa en liten bungalow utomlands?


tänk er att bo på ett sånt här ställe!

//Mattias

Angående full sysselsättning

Har nu på förmiddagen haft socialdemokraternas kongress på TV:n i bakgrunden medan jag läst. Det talas vitt och brett om full sysselsättning. Det skall vara sossarnas främsta mål, och vänstern skulle säkert stämma in i denna refräng utan större förbehåll. Det låter väldigt sympatiskt, och kan säkert formas till kraftfulla slagord att slänga mot borgarpacket. Men låt oss syna begreppet full sysselsättning. Det är ett omdiskuterat begrepp. Ska vi sammanställa en lista på länder som faktiskt uppnått full sysselsättning kommer den att se ut ungefär så här:

Kuba
Sovjetunionen
Nordkorea
Albanien etc.

Att dessa länder ska ha haft full sysselsättning är såklart ett skämt, då statistiken döljt improduktiva, gravt överbemannade statliga arbetsplatser. En parallell kan dras till vänsterns sanslösa förslag på 200 000 (!) fler statliga jobb. Så ett varningens finger bör lyftas mot sossarnas stora ord om full sysselsättning.

Ekonomin utvecklas ständigt, den bransch/nisch som var lönsam igår är inte alltid ekonomiskt försvarbar idag. Arbetskraft måste förflyttas mellan dessa branscher/orter/nischer/företag så att individens arbetsförmåga och investeringar läggs där störst ekonomiskt värde skapas. Om alla har fast arbete hela tiden kan inte dessa strukturomvandlingar ske. Det skapas friktion i ekonomin. Således måste alltid en del av befolkningen vara på väg från det gamla, till det nya. I den övergångsperioden är de arbetslösa. Om vårt land vore en utopi skulle denna övergång bara ta en helg, eller den tid som det tar att skaffa spetskompentens. Och i vissa framgångsrika områden, t ex Gnosjöregionen, har så ofta varit fallet. Men politikens mål är att minska längden på denna "bytesperiod" för individen.



Jag hoppas att full sysselsättning för sossarna och vänstern innebär just att besegra långtidsarbetslösheten, inte tillfälliga omflyttningar av arbetskraft. Enligt en amerikansk forskarrapport (som så klart kan innehålla allehanda fel och brister) ligger den naturliga, effektiva arbetslöshetsnivån på så mycket som 5,2 procent. Detta skulle vara politiskt självmord att gå ut med i ett valmanifest. Men tänk om de har rätt?

Rösta på vad ni vill, men ha vissa förbehåll när ett politiskt parti lovar arbete åt alla hela tiden. Det är inte försvarbart i Nordkorea, inte heller här.

Jag har spottat ur mig inlägg på sistone, med detta lämnar jag dock över stafettpinnen för några dagar framåt!

//Peter

Ur led är tiden

ELITSERIEN
1 HV71 14 10 1 3 1 61- 36 32
2 Skelleft 13 9 1 3 0 36- 27 28
3 Färjesta 13 8 2 3 0 30- 34 26
4 Luleå 13 5 3 5 2 37- 32 20
5 Djurgård14 6 2 6 0 37- 35 20
6 Linköpin 13 6 1 6 0 35- 28 19
7 Brynäs 13 3 6 4 2 27- 25 17
8 Frölunda 13 5 2 6 0 32- 40 17
9 Södertäl 13 4 3 6 1 29- 40 16
10 Rögle 13 4 2 7 1 31- 37 15
11 Timrå 13 2 5 6 0 33- 41 11
12 Modo 13 1 4 8 3 27- 40 10

ALLSVENSKAN
  1 Leksand  13  8  2  3  0  42- 33  26 
2 Bofors 12 7 3 2 1 48- 35 25
3 Malmö 13 7 3 3 1 46- 37 25
4 AIK 13 6 3 4 2 41- 33 23
5 Mora 12 7 1 4 0 44- 36 22
6 Växjö 12 7 1 4 0 41- 38 22
7 Borås 12 6 2 4 1 34- 31 21
8 Örebro 12 4 4 4 2 43- 48 18
9 Sundsval 12 3 4 5 3 30- 34 16
10 Almtuna 12 4 2 6 1 30- 33 15
11 Västerås 12 4 1 7 1 32- 38 14
12 Björklöv 13 4 1 8 0 26- 36 13
13 Oskarsha 13 2 3 8 3 23- 31 12
14 Troja/Lj 13 2 2 9 1 27- 44 9
Tänk ändå att det var så här det skulle bli!
Hade man gissat på det för bara en 5-6 år sedan så hade man blivit skrattad i ansiktet.
Kul på ett sätt, men sveriges hetaste derby saknas...får hoppas löven rycker upp sig
och hamnar i elitserien!

Det är en galen värld...

//Peter

En utmanare till swedishdolphins...

Är fail blog. Den kollar jag nästan varje dag.

Smakprov: Awareness fail





//Peter

Sony Ericsson Aino

Ett köp är rikigt nära!






//Mattias

Vansinneshelg

Just nu sitter jag och retar upp mig. Jag vill verkligen inte laga någon mat. Inget är gott som jag själv gör. Det spelar ingen roll om det så är carbonara, thai, kyckling eller lax. Det har ändå den där speciella Petersmaken. Välkryddat men ändå saknas substans. Det är som med farmors och mammas pannkakor, de smakade så otroligt olika trots samma recept, jag tror vi alla har en speciell touch som alltid ger eftertryck i smaken. Så det blir makrillfilé i tomatsås på hårdbröd till middag. Jag vill alltid bara äta mackor i alla fall. Och flingor. Nu vidare till inläggets huvudämne:

På fredagen köpte jag, tre andra norrlänningar och en västgöte 2 kg pölsa och en massa potatis och högg in på det tillsammans med rödbetor. Väldigt random att äta pölsa på en fredag kan tyckas (att överhuvudtaget äta det!), men jag tycker att det var en kulturgärning av rang att hylla gammal husmanskost på det sättet. Det är ju inte världens godaste och bästa mat men det var mer för sakens skull som vi gjorde det. För att provocera.

På lördagen blev det utgång, en hyfsat rolig sådan då temat var 90-tal och musiken därefter. Men det är ju inte direkt så att man längtar till utgångar. Egentligen skulle bara förfester få finnas, för att sedan följas av kebab/pizza/burgare och sen eventuellt efterfest för dem som orkar.

Idag spelade jag curling. Jojomensan. Det är också lite random att göra, men den lokala curlingföreningen har öppet hus varje söndag denna månad så vi passade på.

Team Kiruna representerades av Mikael Falk (Michael Falcon).
Team Västergötland med min gamla boendekompis Sandra som skipper och Martin som "sopa".
Och så Nysätrabygdens egen skipper som gör sig redo.
Full koncentration.
Siktet bra, men alldeles för mycket fart.

På planeringen framöver finns Bastu högst på min önskelista.

Jönköpings vidriga väder skall behandlas vid ett senare tillfälle.

Ha det!

//Peter

Zombieland

Igår var tre delfiner och en vanlig på bio och såg Zombieland. Det är en skräckkomedi av rang. Den bästa film jag sett på bio på länge. I vanliga fall har man så höga förväntningar och då blir man alltid besviken men inte i detta fall.


Zombieland får 4 delfiner av 5 möjliga.

// F

Ritarn har varit framme...

Igår så började jag rita lite gubbar när jag hade lite tid över. Detta inspirerade mig till att rita av mitt framtida jag. Så här tror jag att jag kommer att se ut.


Snygg figur.

Jag är lite optimistisk och tror att jag får behålla håret på huvudet.

//F


Detta gillas inte!!!

Dom DÖDAR våra delfinbröder... Nu är det bestämt Peter du åker inte till Japan för att gå skola. Då kommer du att sluta upp såhär!

Hatet mot japanerna blev just lite större!

 

// Mattias


Jag är en död man...

ÅÅHHHHHHH JAG VILL INTE!!!!!

Jag måste ge min chef dåliga nyheter imorgon, förbannat varför måste det vara jag?!... Han kommer verkligen att brinna upp!

Jag är väldigt förvånad ifall jag överlever morgondagen :S

Hare gott!

//Mattias

Den som väntar på ett "moment" förlorar tid...

... Så varför inte göra en attackpuss istället!?




hahaha Roger är verkligen något utöver det vanliga! Men en sak är säker, han vet hur kvinnor ska tas iaf, lr? hahaha.

Hmm Pj har nämnt att då han väl får en son så ska han heta Roger! Men jag börjar misstänka att Roger i "Bonde söker fru" är din son, Peter?! Han har garranterat vuxit upp med dig på Flarklund! :D hehe

Om ni inte ser på Bonde söker fru så måste ni ta er i kragen och börja. Det är ju hur roligt som helst! :)

//Mattias

FIFA och utlandstermin

Fem dagar sedan senaste inlägget och då var det jag! Skämmes, tamefan. Nåt måste ju ha hänt som någon retar sig på eller älskar eller liknande? T ex Ryssens seger i Barcelona igår kväll. Gött!

Jag har en slapp vecka, men inte så slapp att jag kan åka hem då det är ett viktigt möte om utlandsstudierna på fredag samt excercise i den nya kursen intermediate macroeconomics! Men visst blir det en del FIFA 10 och TV-tittande. I FIFA har jag skapat ett lag av hjältar. Fredrik spelar ensam på topp då han var den enda av någorlunda anfallarkaliber (förutom bäcken då förstås men han är ju gjuten som back). Jag och Lunken tar kanterna, Lindholm och en jönköpingskompis har offensiva mittfältsroller, lövet är defensiv innermitt, sorsele-mats och bäcken är mittbackar, kroken och nisse (lagets bästa spelare) på ytterbacksposition och anton i målet. På bänken har vi bl.a. Markus Berg.

Angående utlandsterminen: Det finns i nuläget tre huvudområden som tampas om mitt intresse.

Östasien
Taiwan, Sydkorea och Japan låter väl inte fel? En verklig kulturkrock så klart. Lövgren kan komma och hälsa på ibland. Då blir kulturkrocken (Flarklund kontra Pellboda) så mycket värre. GOD GOD GOD MAT!!! restaurang varje dag. +23 kilo. Utlandserfarenhet som kan vara helt rätt för framtiden.

USA/Kanada
Den europé som säger sig inte vilja till USA eller Kanada ljuger. Den nya världen lockar och fascinerar oss fortfarande. Tänk er bara en sån där burgare. Besök från mina delfinvänner obligatoriskt. Texas känns spännande, men även traditionella svenskbygder som Milwaukee och Minneapolis vore coolt. Det finns många bra och många dåliga utbytesuniversitet där så det gäller att göra sin research! Kanada känns som det vänligaste, säkraste, svenskaste alternativet. Min farbror är på mig om Toronto och det verkar inte fel. Hawaii, den populäraste utbytesorten, är dock för mig fullständigt ointressant.

Nya Zeeland
Världens vackraste land. Världens trevligaste folk. Billigt nötkött. Fler bilar än något annat land per invånare, ändå det miljövänligaste. Världens bästa idrottslag alla kategorier (All blacks!). Mitt andra hemland, jag blev ju faktiskt dubbad till maorier när jag for därifrån (världens vitaste?). Väldigt populärt bland andra studenter vilket ställer höga betygkrav.

Vad tror ni? Det är ett lyxigt problem men nu är det snart dags att välja...så jag ska hålla er underrättade!

//Peter

Måste sluta älta VM-kvalet, men...

Jag blir så glad av detta klipp. Slovakien tar sig till VM för första gången i ett snöigt Polen. Se bara på den barnsliga glädjen i slutet av klippet. Slovakien är tills vidare bli mitt favoritlag i Sydafrika nästa sommar!



Ber om ursäkt för tyskan.

I övrigt spenderar undertecknad denna helg med att hårdplugga intermediate microeconomics inför tentan på söndag.






//Peter

Säker seger i gissa djuret!

Grattis kroken! Det blev en säker seger för kroken i gissa djuret tävlingen. Jag undrar mest hur fan du visste att de var en Ökenräv aka Desert reef. haha


Grattis igen, det här är kroken på segerfesten efter tävlingen!

Hahahahaha jag kan inte sluta skratta åt bilden!!! :D

//Mattias

Något glädjande i dessa svåra tider.

Fågelturken har inte talets gåva.

http://www.youtube.com/watch?v=KVTcfjnDTnw


//F


Mitt löfte...

Jag läste att Ralf Edström och Glenn Hysén lovar att gå från Göteborg till Borås om Malta tar poäng borta mot portugal och på så vis hjälper Sverige till en play-off plats.

Jag blev inspirerad av detta löfte och lovar härmed att jag ska äta upp valda delar av lagboken om Malta hjälper Sverige ikväll. Bildbevis kommer givetvis att läggas upp på bloggen.

Jag vill även uppmana mina delfinbröder att ge ett löfte i samma anda!

//F

Blogginlägg till Gud

Käre gud,

Det finns ett kungarike på den skandinaviska halvön som heter Sverige. Det har din främsta symbol på sin flagga och firar dina högtider om än själva kärnan i det hela ersatts av kommersiella intressen. Hursomhelst, så finns det nu en mycket bra möjlighet för dig att återvinna det land som för några decennier sedan sände ut mer missionärer än något annat land, men som sedan dess låtit dig komma till tals endast vid dop, bröllop och begravning. Att få oss att tro igen.

I morgon spelar detta land en fotbollsmatch i fotboll mot Albanien. Att besegra dem torde Sverige klara utan din hjälp. Däremot vill jag be dig att utöva din himmelska makt i ett fjärran land i morgon kväll. Landet heter Portugal och kan stoltsera med den första världsomseglingen och ett på pappret mycket starkt landslag. Genom att hjälpa Malta, den lilla försvarslösa medelhavsön, att ta poäng mot Portugal kan du visa att Davids seger över Goliat inte bara är en myt, utan att Bibeln är tillräckligt sann för att hamna under faktalitteratur i bokhandeln.

Nordens folk sträcker sina händer upp mot skyn, och ber dig om hjälp. Hopp kan flytta berg, sägs det. Men jag vill iofs hellre att hoppet flyttar Svensson, men det är en annan fråga. Hursomhelst så är du nu vårt sista hopp till att få njuta av nästa sommar.

Gör med Portugals landslag så som du gjorde med Sodom och Gomorra, och led Malteserna till en seger lika oväntad som israeliternas vid Jerikos murar.

Amen




//Peter

Gissa djuret



vad är det för djur?

Den som gissar rätt får en fin utmärkelse på bloggen! :)

//Mattias

Vilken är din favorit?

Vilken är den godaste chokladkakan från Marabou!?



Shit va svårt! Amigo och Apelsin krokant gillar jag nog bäst. Eller nä jag kan inte bestämma mig, jag gillar typ alla :D haha. Fast jag vette tusan om jag har smakat den mörka! Nån som har gjort det? är den god?

Skriv ner era favoriter! :)

// Mattias

Bygdens nya modellexport

Såg idag en reklamsnutt från Vagabond där bygdens modellexport nr 1 var med, men han har nu fått hård konkurrens av vår egen Lövgren som gjorde modelldebut igår på torget. Här kommer lite bilder.

           


           


                      


Nu till något lite tråkigare. Dansken hade tur igår och förstörde mest troligen nästa sommar för oss. Nu förstår man varför David Batra gjorde som han gjorde i kön till pölsemannen i kvarteret skatan.

Det blev en utgång igår, där jag kastade in handduken tidigt då jag inte kände mig riktigt kry men kroken och Nils stannade kvar och kämpade på tillsammans med hela Johanssons klanen.

// Fotografen 

Hybrisens uppkomst samt Dolphins första officiella bettingtävling

Jag börjar med att berätta om ett minne som dök upp i mitt huvud igår kväll. Jag sitter på nåt slags utvecklingssamtal med Mamma och Eva-Lisa, förskoleläraren. Den vanliga visan. Han är snäll och duktig, pratar kanske lite mycket ibland, men det är det så många som gör. Då ser jag det. Heureka. Som en sexårig arkimedes bräcker jag den hemliga koden. Alla alfabetets bokstäver hänger på väggen, med teckningar bredvid som föreställer dem. Jag upptäcker en väsentlig skillnad mellan vissa bokstäver. Jag ser två grupperingar framför mig. Analyserar. Konkretiserar. Testar min hypotes om och om igen. Förstår hur Einstein kände sig.

Vokaler & Konsonanter. Jag visar min tes för Eva-Lisa och mamma. Jag har rätt. Eva-Lisa imponerad. Jag t.o.m. gjorde framsteg på utvecklingssamtalet. Sedan den dagen sattes hybrisen på konstant hög nivå.

Nu över till något viktigare: Fotboll. Jag börjar med en dikt:

Ödesmatchen
Vi minns Vasas seger
Över Kristian Tyrann
Vi minns hårda strider
Belägring av Köpenhamn

Henke nu en gammal man
Hans fotboll knappast perfekt
Ändock hans namn ger trygghet
För det dansken har respekt

I morgon är det dags
Danska skallar giva sår
Kontrolla rädslan Zlatan
Så blir det VM nästa år

Möjlighet till VM
Är knappast Illusion
Tar de nu ej chansen
Måste vi spränga bron



Vad tippar ni för resultat? Jag tippar 3-1 till Sverige! Man måste vara positiv.

Den som tippar rätt får idolbild på dolphins hemskickad med posten (portoavgift och vinstskatt tillkommer), samt ett särskilt hedersomnämnande här på bloggen.

Regler:
Ett resultat kan bara tippas en gång, så först till kvarn gäller!
Dessutom kan en person bara tippa ett resultat. Vill man ändra sin tippning kan man göra det mot en serviceavgift om 50 kronor som sätts in på undertecknads konto, förutsatt att man gör denna ändring senast en timme före matchstart.

//Peter

Jag visste det! Jag visste det!

http://vk.se/Article.jsp?article=306013

Och när man berättat om det har man inte blivit trodd!

Veckans minsta överraskning än så länge är dock att ABB fällts av europadomstolen för kartellverksamhet. Undertecknad vill ge polisen ett anonymt tips om att hjärnan bakom det hela troligen återfinns i Skellefteå. Han har för kartellpengarna köpt en lägenhet i överdådig lyx, och spenderar en del tid på sina domänen i Pellbodas lantliga idyll.

Nu ska jag presentera TelecomCity Karlskrona med powerpointpresentation!

//Peter

Firma fester

Folk sitter i firma fest planer på jobbet och jag gillar inte detta alls. Jag bara låtsas att vara intresserad och tycker det ska bli skoj. Men om sanningen ska fram så känner jag stort missnöje! Jag har blivit avskräckt efter firma festen i Piteå för 2 år sedan. Den resan resulterade i hjärnskakning! Och min chef har gett mig onda ögat sen dess... Senaste firma festen vi hade var jag så sjukt lugn. Jag drack knappt, jag satt bara och höll tummarna för att någon annan skulle bli jävligt packad och skämma ut sig. Då kanske alla skulle kunna glömma bort min lilla incident i Piteå! Och Pluppen tog på sig rollen att bli äckligt packad och skämde ut sig och spenderade stora pengar i baren på bowlinghallen hehe. Men det var inte tillräckligt för att folk skulle glömma mitt missöde, Förbannat!!! Jag kommer att hata firma fester så länge jag jobbar på Saint Gobain!

//Mattias

Idol-Erik dömd för misshandel



Ville hjälpa sin kompis-slog en flicka i ansiktet: Det var menat som ett hjältedåd.

hahaha så sjukt!


Vilken hjälte du är Erik, jävla jöns!!!


//Mattias

Hur skön som helst


Den här låten ska jag lyssna på innan varje utgång framöver!
Jag känner hur peppen växer! :)


 

Synd att jag inte kunde lägga in rätt klipp, man kommer in i mer feststämning då man ser den riktiga videon!

 

//Mattias



Uppför Kebnekaise

En dag man sällan glömmer! :)

//Mattias

Jag har blivit lurad...

Idag blev vi juriststudenter på terminen varse om hur lurade vi är. Vi har snart läst 195 poäng av de 270 som krävs för att få kalla sig jurist...trodde vi. Enligt en dom från marknadsdomstolen så får man kalla sig jurist när man läst 10 poäng juridik (15 poäng med dagens poängsystem). Från och med nu ska jag titulera mig som jurist.

Vad har boysen för planer i helgen? Vad sägs om en heldag på lördag då vi börjar med att se Lövgren a.k.a. supermodellen i action på dagen och sedan käka middag tillsammans och sedan se Sverige piska dansken på parken medan vi dricker lite öl och kanske kan vi kan dricka lite whiskey för krokens skull. Sedan så kan vi ju avrunda kvällen med en utgång på valfritt ställe. Vad sägs?

För att göra det hela mer lockande så kan ju meddela att PJ inte kan förstöra kvällen då han är fast i Jönköping och att Lunken har fått för sig att det är i älgskogen tillsammans med medelåldersmän man hittar tjejer. Nu kan ni andra inte motstå mitt förslag längre :P

// Juristen 

Nya tider

Undertecknad anser att förnyelse av den estetiska utformningen av denn s.k. "blogg" är en nödvändighet av brådskande art. Det är mot denna bakgrund som jag valt att ändra kulör och bildmaterial i vår s.k. "header".

Detta är endast begånget med den åtanken att ni mina kära vapenbröder skall, såsom jag och Nils gjort denna afton, å det snaraste giva förslag på utseendemässig förnyelse. Jag är således inte av den meningen att det nuvarande utseendet bör givas någon ansenlig livslängd. Grefve Nils har mitt fulla förtoende när det gäller persondatormjukvaran "photoshop" från Förenta staterna. Vidare anser jag att någon med mer begifvenhet på s.k. "HTML" kan taga ett mer långtgående ansvar för särskilda detaljer. Jag tänker här exempelvis på friherre Kroken.

Väl bekomme!

//Baron Petrus Jorgensius IV

RSS 2.0